Виното, особено червеното е част от социалния, културния и религиозен живот от векове. През Средновековието се е смятало, че бенедиктинските монаси живеят по-дълго, заради консумацията на вино. 

През 90-те години се разглежда “Френския парадокс” – французите консумират високи нива на наситени мазнини и вино, поддържайки ниски нива на сърдечни заболявания. 

В наши дни изследванията показват спорни резултати за здравословното влияние на виното, но общото мнение е, че в умерени количества оказва благоготворен ефект върху качеството на живот – вземайки предвид социалната и релаксираща функция. Както с енергийния прием, отново ключът е в баланса. 

Заедно с приятелите ни-сомелиери от 52 бутилки вино в Месеца на Виното и Любовта ще разгледаме три вина от тазгодишната селекция на Lidl

селекция вина

Специалното на тази напитка е именно емоцията и отношението, с които се консумира. При виното винаги има нещо повече – история, споделен момент, любим човек… С тези вина ще ви пренесем в три български изби и ще ви опишем хармонията между аромати и вкусове, които те откриха пред нас.

Бяло вино – Chardonnay & Sauvignon Blanc 2019

Винарска изба –  Four Friends, с. Горно Ботево, Стара Загора

бяло вино

 

Пролетна градина в чаша. В момента, в който налеем добре охладения купаж, то ароматите се развихрят пред нас като ураган. Преди да отпием обаче, сме длъжни да отбележим един приятен сламеножълт цвят, в който тук-таме се прокрадват светлозелени оттенъци.

Дойде моментът – отпиваме и се наслаждаваме. Шардонето е 80% от купажа и съответно то доминира, както в аромата, така и във вкуса. Откриваме лека ванилия, ябълка и разбира се, приятно масло в послевкуса. Виното е подходящо за хората, които са избрали лека вечеря със салата и зеленчуково предястие.

Розе – Angel Rose

Винарска изба – Angel’s Estate, с. Баня, Сливен

шардоне

 

Универсалното решение съществува. Трудно може да сбъркаме с този избор. Розето е напитка, която можем да консумираме без значение от сезона и повода (разбира се с мярка). Това розе изкушава с много нежен розов цвят, типичен за Прованс. Ароматът е премерен, като напомня за дребни горски плодове и пролетни цветя.  Кулминацията обаче идва с вкуса – грабващ, категоричен, сладък.

Една много приятна минералност и сухота завършват цялото изживяване. Консумирайте с повишено внимание, тъй като това розе неминуемо ще ви се услади. Особено, ако комбинирате с прясна паста със сирена.

 

Червено вино – Melnik 55

Винарска изба – Logodaj, с. Логодаж, Благоевград

червено вино

 

Класика по български. Ранната мелнишка лоза е сорт, характерен за долината на р. Струма и толкова обичан от българите, че няма как да го пропуснем. Когато наливаме червено вино, то винаги го правим с отношение и внимание (не само, за да не се изцапаме), а защото това е специален момент.

Съотношението между цвят, аромат и вкус е неповторимо за всяко вино и и изненадите са множество. Мелник 55 ни грабва с плътен рубинен цвят, много приятен аромат на черни и червени плодове и един много леко сладък вкус, в който откриваме плодова зрялост, подправки и един типичен дълъг, много омайващ послевкус. Това вино може да намери място на всяка трапеза, но най-добре би подхождало на една специална вечеря с бавно-печено червено месо.

Това беше нашата кратка селекция. А кое е Вашето любимо вино? Споделете в коментар.  

P.S. От и с любов: през февруари се възползвайте от 30% намаление на всички програми. 

 

Остави коментар