Искате да разнообразите менюто?

Хапва Ви се нещо ново и богато на вкусове или пък се опитвате да заложите на повече растителен протеин в диетата си….. ние сме ви подготвили една страхотна рецепта, за която с малко усилия и време може да се пренесете в азиатски ресторант. Лесна азиатска рецепта в домашни условия – тофу със зеленчуци и оризови спагети. 

Тофуто е храна, която се използва изключително широко в Азия. То се прави от соево мляко в процес, подобен на правенето на сирене. Наричано е още соево сирене. Тофуто е богато на протеини и се смята за пълноценен източник, тъй като соята съдържа всички необходими аминокиселини. Съществуват много разновидности на тофуто, с които могат да се заменят млечните продукти или месото в рецепти, но на българския пазар те се срещат трудно. Ако не сте пробвали тофу – с гъвкаво хранене е един чудесен начин да го вкарате в диетата си.

тофу със зеленчуци

Продукти за 4 порции лесна азиатска рецепта в домашни условия:

2 пакета пушено тофу “Toppo” от Lidl – 360 грама 

2 с.л. соев сос

2 с.л. кленов сироп

2 с.л. оризов оцет (или обикновен оцет)

Ориенталски микс зеленчуци “Freshona”

2 чаши (30 грама) суров спанак

250 грама спагети (царевични или оризови спагети за безглутенова опция)

По желание за сервиране: къри сос “Vitasia”, пресен кориандър, семена

lidl aziatsko

Начин на приготвяне:

  1. Подготвяме всички продукти и нарязваме тофуто на кубчета или малки ивици.
  2. В тенджера сваряваме спагети по избор спрямо инструкциите на опаковката, отцеждаме ги и ги оставяме в тенджерата, докато приготвим останалите продукти.
  3. В широк тиган изсипваме зеленчуковия микс и го задушаваме за десетина минути, към края добавяме и спанака. Когато зеленчуците са готови ги добавяме към спагетите.
  4. Връщаме тигана на котлона, слагаме соевия сос, оцета и кленовия сироп, заедно с малко вода и добавяме тофуто, за да се задуши и да попие вкусовете. Наглеждаме водата да не се изпари изцяло и го обръщаме внимателно докато придобие приятен загар.
  5. Сервираме спагетите и зеленчуците, добавяме тофуто отгоре и по желание сервираме с къри сос или нарязваме малко пресен кориандър, с който поръсваме ястието.

Хранителна стойност за 1 порция (без добавките по желание):

Калории: 480 ккал

Протеини: 19,5 г

Въглехидрати: 67,8 г

Мазнини: 13,5 г

 Приятен апетит! Предизвикваме да го хапнете с клечки 😉 

За автора: 

 

Гергана Петкова е нутриционист и консултант по здравословно хранене. Тя е първият стажант на Binge OFF. 

Започва да се интересува от здравословно хранене и начин на живот в тийнеджърските си години, от личен интерес да подобри себе си и навиците си. Този интерес я довежда до задълбочено проучване в тези полета и я насочва да запише висше образование в Дания със специалност „Global Nutrition and Health“, която все още изучава.

В образованието си е придобила уменията да консултира относно диета и здравословен начин на живот, да помага за установяването на здравословни навици, да асистира за преустановяване на пушенето, да съветва по теми свързани със здравето, хранителното производство и околната среда, както и да промотира здравето чрез обучение и комуникация.

Интересите й са в сферата на здравето и физическата активност, храната и готварството, самоусъвършенстването, екологията и опазването на околната среда, както и подобряването на знанията и разбиранията на хората относно теми в тези полета.

Остави коментар