Продължаваме със сладките високопротеинови експерименти. На фокус днес е пухкав високопротеинов кейк. 

Лесно, бързо, вкусно и подходящо за всеки режим.  

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 яйце

10 г Кокосово брашно

10 г Ancestral Superfoods “Warrior” (можеш да използваш код за отстъпка BINGEOFF)

Щипка бакпулвер

50 г Обезмаслена извара Pilos от Lidl 

Ванилия

Лимонови и портокалови корички

Кафява захар и малко масло за намазване на формичките

пухкав кейк

Начин на приготвяне:
  1. Отделяме внимателно жълтъка от белтъка и ги поставяме в различни купички. Когато отделяте белтъка от жълтъка, трябва да бъдете много прецизни и внимателни – дори и малки остатъци от жълтъка няма да позволят на консистенцията на белтъка да стане гладка и плътна.
  2. Към жълтъка се прибавят сухите съставки и изварата и смесваме добре.
  3. Към отделения белтък добавяме няколко капки лимонов сок, тъй като при разбиване на белтъка с него, структурата на получената пяна ще придобие пълния си обем и плътност.  Съдът, в който ще биете белтъците трябва да е перфектно подсушен. Малка капчица вода може да доведе до не добро разбиване. Разбиваме белтъка до получаването на достатъчно твърди и стабилни връхчета на пяната. Важно е да използваме белтъците на сняг веднага, защото ако престоят ще се втечнят.
  4. Внимателно и постепенно, с помощта на дървена или силиконова шпатула, смесваме белтъците с останалата смес.
  5. Разпределяме във формички по избор, като преди това леко намазваме страните на съда с масло, за да не залепне при печенето и поръсваме с щипка кафява захар.
  6. Печем на загрята фурна на 170 градуса с включен вентилатор, за около 15 минути. (зависи от големината на съда, който използваме). Тъй като аз използвах купички за суфле, моите кейкове бяха напълно готови за 10 минути.
Хранителни стойности за цялата рецепта: 187ккал

Протеини: 21

Въглехидрати: 8

Мазнини: 6

 

Можеш да разгледаш още топ здравословни рецепти от нашата първа книжка – 10 високопротеинови десерта, на които да се насладиш без угризения
ЗА АВТОРА:

 

Мария е кулинарен EGGсперт на Binge OFF. По образование психолог, но голяма част от живота си отдава на спорта и кулинарията. През 2014 г. завършва магистърската си степен по “Психология и психопатология на развитието”, но решава да отдели повече внимание на тренировките и храненето, и така стига до първото си състезание по бодибилдинг.

 

Известен период от живота си прекарва в Австрия, където също се състезава и развива във фитнес средите. Успоредно със спорта обогатява и кулинарните си умения, като пътува из света и опознава различните култури и кухнята им. Завършва обучение за сладкар в кулинарна академия в София и обучение в институт за кариерно развитие в Лондон със специалност “Хранене и здраве”.

 

За Мария храненето е изживяване. Храната е връзката на човека с природата. Готвенето е нещо, което не само изразява нея самата, готвенето е любов, емоция и отдаване. Вярва, че ако хората отделят повече внимание на това с какво и как се хранят, те ще бъдат по-щастливи, здрави и свободни.

Остави коментар